Ekskluzivno zastupstvo: Domaine de la Romanee-Conti

Nesumnjivo najveće postignuće Selekcije MM od njezina osnutka 2005. godine ekskluzivno je zastupstvo francuske vinarije Domaine de la Romanee-Conti za zemlje bivše Jugoslavije, s potencijalom širenja na sve zemlje Balkana. Beskrajno smo sretni, počašćeni i ponosni što upravo mi u najekskluzivnije restorane u regiji dovodimo ta najcjenjenija i najskuplja vina na svijetu. 

Domaine de la Romanee-Conti, koja već na spomen njezine kratice DRC izaziva oduševljenje svih pravih vinskih znalaca, bez premca je najvažniji i najpoznatiji vinograd na svijetu. Lociran u francuskoj regiji Burgundiji, u sebi nosi gotovo 800-godišnju povijest političkih intriga, kraljevskih skandala i kriminalnih misterija, zapletenih oko najskupljih vina na svijetu. Naime, u vinariji se godišnje proizvede svega 6.000 kovčega vina, zbog čega njegove astronomske cijene lete u nebo. 

Kratka povijest Romanee-Contija

Priča o Domaine de la Romanee-Conti započinje u 13. stoljeću, kad je tim vinogradima upravljao lokalni samostan, opatija Saint Vivant in Vosne. Vjeruje se da su prije toga na tom lokalitetu vino proizvodili stari Rimljani, odakle i potječe epitet Romanee. 

U to vrijeme vinograd je bio tek dio onoga što je danas. U 17. stoljeću prešao je u ruke obitelji Croonembourge, koja ga je proširila kupivši zemlju poznatu kao La Tâche, od kojeg je DRC kreirao istoimeno vino. U 18. stoljeću vinograd je kupio arogantni princ od Contija. Ne samo što je dodao svoje ime zemlji i vinu koje je proizvodio, nego je i odbijao podijeliti ijednu bocu Romanee-Conti vintage vina, čak ni s bliskim prijateljima i obitelji. 

Od sredine 19. stoljeća vinarijom  upravlja obitelj Duvault-Blochet. Kupili su dodatnu zemlju, koja čini sadašnjih 8 vinograda u vlasništvu DRC-a te transformirali biznis u svjetski poznatu vinariju kakva je danas. 

 

Godine 1869. Jacques-Marie Duvault u dobi od 79 godina ostvario je svoj san kupivši Romanee-Conti. Nakon njegove smrti vinarija je podijeljena između njegovih dviju kćeri, od kojih je jedna svoj udio prepustila svojoj kćeri Gabrielli Chambon, koja ga je pak poklonila svojoj teti Henrietti Dupuis. Kad je teta umrla, vinograde su naslijedile njezina sestra i nećaci. Zatim je bio u vlasništvu Jacquesa Chambona i njegove sestre Marie-Dominique Gaudin de Villaine, rođene Chambon. Do dana današnjeg, obitelj Gaudine de Villaine u vlasništvu ima polovicu posjeda. 

Godine 1942. Jacques Chambon prodaje svoje dionice Henriju Leroyu, koji ih je pak prepustio svojim kćerima Pauline Roch i Marcelle (Lalou) Bize-Leroy. Od tog trenutka vinarija je u vlasništvu dviju obitelji, a Lalou Bize-Leroy postala je su-direktorica skupa s Aubertom de Villaineom. Nakon njezina odlaska, vodstvo je kratko preuzeo Charles Roch, no nažalost prerano je preminuo. Funkcija je prepuštena njegovu bratu Henrijy-Fredericu Rochu. 

U posljednje vrijeme kompanijom su upravljali Aubert de Villaine, ikona Romanee-Contija, i Perrine Fenal, kći Lalou Bize-Leroy. Lalou je i sama ikona vinskog biznisa, čija vina Domaine Leroy, drugog najvažnijeg proizvođača vina na svijetu, također imamo u ponudi Selekcije MM.

U ožujku 2022. godine de Villaine je objavio da se povlači iz biznisa do kraja godine. Davne 1965. godine kada je stupio na funkciju, vinarija nije imala status kakav ima danas. On je odigrao ključnu ulogu u uspjehu Romanee-Contija i prava je ikona brenda. Upravljanje vinarijom nastavlja Aubertov nećak Bertrand de Villaine. 

Zašto su vina Romanee-Conti najskuplja na svijetu?

Razlog leži u kombinaciji triju faktora: visoke kvalitete vina, iznimne reputacije i ekskluzivnosti te velike potražnje. Najpoznatije vino brenda je Romanee-Conti Grand Cru. Njegova cijena od nekoliko desetaka tisuća dolara opravdava se vrhunskom kvalitetom u kombinaciji s njegovim kultnim statusom. Produkcija se sastoji od svega 5.000 boca godišnje – jednostavno nije moguće proizvesti više budući da vinograd zauzima samo 1,8 hektara. S ovako ograničenom proizvodnjom, etikete Romanee-Conti su u startu vrlo tražene, no ako se pokaže da je riječ o izvrsnoj godini, potražnja dodatno raste, a njihove cijene lete u nebo. 

Sva vina iz portfolija DRC-a imaju enormnu potražnju i često se prodaju u individualnim kutijama od 1 boce. 

Vinarija proizvodi 8 različitih vrsta vina, s osam različitih položaja, od kojih svaki ima grand cru status, čime se ne može pohvaliti niti jedna druga burgundijska vinarija. Osam grand cru vina DRC-a čine: Romanée-Saint Vivant, Grands Echézeaux, Echézeaux, Le Montrachet, La Tâche, Le Richebourg, La Romanée-Conti i Corton.

Na aukciji kuće Sotheby’s u New Yorku 2018. godine postignuta je rekordna cijena od 558.000 dolara za La Romanee-Conti iz 1945. godine, kada je proizvodeno samo 600 boca ovog cuveea. Boca je došla iz privatne kolekcije i prije aukcija procijenjena je na 32.000 dolara. 

Inače, u Domaine de Romanee-Conti nisu veliki ljubitelji prodaje vina na aukcijama. Oni smatraju da je vrhunskim vinima mjesto u restoranima, zbog čega njeguju partnerske odnose s distributerima poput Selekcije MM

 

Samo crna vina? 

Iako su najpoznatija Romanee-Conti crna vina, postoje i bijela. Vinarija ima i neke položaje sa chardonayem, a jedno od njih je Le Montrachet. Ovaj je vinograd još manji od onog La Romanee-Conti, s oko 0,68 hektara. Osim toga, Romanee-Conti već nekoliko godina u svom portfoliju ima i zemljište Corton-Charlemagne Bonneu-du-Matraya. Riječ je o kolaboraciji, budući da zemljište nije u vlasništvu DRC-a. Prva berba bila je 2019. godine, i uskoro možemo očekivati prvi vintage. Naposlijetku, DRC ima i mini zemljište Batard-Montrachet, koje proizvodi tek dva barriquea godišnje. Ovo se vino drži u vinariji i nije na prodaju. Nije loše za kućno vino!

Na pitanje koji su najbolji vintagei iz Domaine de la Romanee-Contija, nije lako dati odgovor. 

Legendarna vina ove vinarije su iz 1929., 1945., 1959, 1969, 1971, 1978, 1985, 1988, 1989, 1990, 1999, 2002, 2005, 2010, 2015. i 2019. godine. I ostala su godišta dobra ili vrlo dobra, a ukoliko je godina bila iznimno loša, vina se uopće ne proizvode. To se primjerice dogodilo s La Romanee-Contijem u godinama 1947. i 1951. Primjerice, zbog kasnog mraza u 2021. godini, najavljeno je kako će produkcija berbe 2021. biti za 50% manja nego inače. 

Ako ikada uspijete biti među sretnicima koji u svojoj kolekciji imaju i neko vino Romanee-Contija, možda ćete se zapitati koliko dugo možete čuvati ta ekskluzivna vina. Ako uspijete zadržati bocu da je ne otvorite, savjet je da Romanee-Conti vina ne otvarate dok su premlada, tako da mogu razviti kompleksne arome i ugodnu kiselost. Preporučljivo ih je otvarati nakon 15-20 godina, a neki su cuveei još uvijek fantastični i nakon 40 godina

Zatvoreno za turiste

Posjet vinariji Domaine Romanee-Conti rezerviran je za vrlo mali broj ljudi, isključivo distributera i novinara, među kojima smo bili i mi iz MM Selekcije. Nažalost, vinarija je zatvorena za sve druge posjetitelje i nema nikakve šanse da uspijete u nju slučajno ući. 

 

Vinogradi su locirani na brežuljcima Cote d’Or, i nešto su viši od svoga okoliša, pa tlo ima drugačiju strukturu: bolju drenažu, manje gline, a više vapnenca. Uzvisine također osiguravaju bolju izloženost suncu, što čini savršene uvjete za dozrijevanje grožđa. Osim toga, Romanee-Conti vinogradi su na listi Unescove baštine. Nakon godina lobiranja i istraživanja direktora vinarije De Villainea, u srpnju 2015. Core de Ceaune i Cote de Nuits nagrađeni su svjetskim heritage statusom, što DRC vinograde čini još jedinstvenijim. 

U Domaine Romanee-Conti sve se vrti oko savršenosti. Od 2008. godine vinarija kultivira vlastite vinograde na biodinamički način, no i prije toga tretman vina bio je posve biološki. Biodinamički pristup baziran je na teoriji Rudolpha Steinera. Cilj je postići prirodnu ravnotežu, za koju pozicija mjeseca i sunca igraju važnu ulogu. Rezultat: bolja ravnoteža i kompleksnost vina. 

Kako prepoznati krivotvorinu?

Budući da postižu nevjerojatno visoke cijene, osobito na tržištima dalekog Istoka, vina Domaine de la Romanee-Contija jedna su od najkrivotvorenijih na svijetu. Budući da su sve boce vintage, potrebno je poznavati povijesni razvoj brenda. Vinarija je kroz godine koristila različite varijante etiketa, boca, serijskih brojeva i distributera, a te je detelja potrebno dobro poznavati kako bi se utvrdila autentičnost. Primjerice, neka godišta vina La Tâche sadrže akcent ^ na slovu a, dok druga ne sadrže. Pri nabavci ovih jedinstvenih vina poželjno je konzultirati stručnjake ili kupovati isključivo preko ekskluzivnih zastupnika, kao što je Selekcija MM

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop

  PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER I spremi se za SLASNE INFORMACIJE I PREGRŠT INSPIRACIJE

  Imajte ekskluzivni pristup receptima, promocijama, videima i drugim slasnim novostima.

  Vaš boravak u sobi ili executive suite-u za 2 osobe će uključivati:

  • boravak na jednu noć 
  • uživajte u večeri od 3 slijeda za dvoje u vrijednosti od 35€ po odrasloj osobi u MM Kantini (da li i to mogu platiti odmah kada plaćaju smještaj?)
  • doručak za dvoje – naša košara biti će dostavljena ispred vrata vaše sobe u 8 sati. Imajte na umu da Vam nećemo kucati na vrata prilikom isporuke, kako ne bismo ometali Vaš san.

  Dostupno za boravak od ponedjeljka do petka.

  Riblji menu

  • Losos tartar / azijski stil
  • Brancin file u maslacu / šparoge i bademi / krema od krumpira
  • Glutten free Coconut Mango Cheesecake / krema od sira, mango krema & kokos crumble

  ILI

  Mesni menu

  • Tartar od zapečenog Black angus steak-a / domaći senf / slatko ljuti krastavac
  • Argentina Black angus steak / pečena cikla / romanesco / Hollandaise umak
  • Pannacotta Nutella & Linolada / crumble od pira i lješnjaka

  Odaberite svoje događanje