20 pravila za uspješno obiteljsko slavlje u restoranu

Sezona krstitki, krizmi i pričesti u punom je jeku! Budući da se većina ljudi odlučuje za proslave u restoranu, kako biste i vi i vaši gosti bili posve zadovoljni, iz svog bogatog iskustva sastavili smo listu stvari na koje morate obratiti pozornost pri organizaciji obiteljskog slavlja u restoranu. 

  1. Svoju proslavu počnite planirati dovoljno rano. 

Proslave kod kuće postale su rijetkost i zbog toga u restoranima u proljetnoj sezoni proslava vlada velika gužva. Opće je poznat scenarij: čim župnik na prvom roditeljskom sastanku obznani datum svečanog čina, već idući korak je rezervacija restorana jer pričekate li samo dan ili dva, velika je vjerojatnost da nećete pronaći mjesto u željenom objektu. 

Ipak, čak i ako niste bili dovoljno ažurni ili su vam se planovi promijenili, ne ustručavajte se nazvati restoran. Iako je većina njih na popularne datume puna, uvijek se mogu dogoditi promjene u posljednji tren, pa tako i osloboditi mjesto na stolu baš za vaš broj ljudi. Upravo to događa se i nama u MM Kantini, pa ako još uvijek ne znate gdje ćete za krizmu ili pričest, nazovite nas, možda uspijemo pronaći rješenje. 

2. Ručak ili večera?

U slučaju proslava u povodu vjerskih obreda u nas je uobičajeno da je to slavljenički ručak. Ipak, ako slavite rođendan ili organizirate malu svadbu, tada je uobičajenije slaviti uz večeru. Naizgled je svejedno što se tiče organizacije, ali postoje brojni detalji koji razlikuju dnevnu od večernje proslave: od uzvanika, dress codea, glazbe, izbora hrane i pića. U MM Kantini rado ćemo vam predložiti koja su jela prilagođenija dnevnom, a koja večernjem druženju. 

3. Razradite detalje

Razmislite treba li vam plesni podij ili ne treba, baš kao i želite li da svi uzvanici sjede za velikim stolom ili biste radije da u skupinama budu podijeljeni na više manjih stolova.  Imajte ove stavke na umu već pri prvom kontaktu s restoranom. 

4. Napravite uži izbor nekoliko restorana

Iako zbog velike gužve često nema puno biranja, idealno je imati uži izbor od 2-3 restorana, koje bi bilo dobro posjetiti te osobno proučiti interijer i kušati hranu. Važan je i osobni dojam koje na vas ostavi voditelj restorana, koliko je spreman na suradnju, izaći vam u susret s nekim posebnim zahtjevima, ali i što je sve uključeno u cijenu menija.  

5. Učite iz iskustava drugih.

Pitajte prijatelje i poznanike jesu li imali iskustva s restoranom koji ste odabrali. Sigurno će imati neki vrijedan savjet ili iskustvo koje će iskreno i argumentirano podijeliti s vama. Danas, u vrijeme interneta, ne predstavlja problem dobiti niti iskustva nepoznatih ljudi.

5. Sastanak s voditeljem restorana

Kad donesete odluku o mjestu, organizirajte sastanak s voditeljem restorana kako biste dogovorili sve detalje. Imajte na umu da je puno bolje pitati, čak i za naizgled banalne stavke, jer mnoge stvari koje se vama podrazumijevaju često ne funkcioniraju tako u restoranskoj praksi. Pitanja poput možete li donijeti svoju tortu, možete li unijeti neke stvari za dekoraciju ili možete li donijeti vlastito piće za zabavu posve su legitimna i štede vam potencijalne nesporazume tijekom svečanosti. 

6. Razmislite gdje ćete smjestiti uzvanike koji ne žive u vašem gradu.

Mi u MM Kantini možemo vam ponuditi i smještaj u našem hotelu MM House, koji se nalazi tik do restorana, što predstalja najpraktičnije moguće rješenje. 

 7. Dogovaranje jelovnika za vaš svečani događaj unaprijed je obavezno

Tome je više razloga: i zbog funkcioniranja kuhinje, i zbog vašeg zadovoljstva uslugom, ali i zbog, u konačnici ekonomičnije cijene. 

Ako za stolom imate do 8 osoba, interesantno je gostima pustiti da naručuju po karti jer toliko jela kuhinja može izbaciti a da gosti dugo ne čekaju, i da pritom dobiju šaroliku prezentaciju određenog restorana, da ne jedu svi isto. Međutim, za veća društva svakako je preporučljivo unaprijed dogovoriti jedinstveni meni za sve. 

Mi u MM Kantini grupama nudimo za sada dva menija: mesni i riblji. S obzirom da smo se ozbiljno posvetili sadnji povrća na našoj farmi u Glini, sigurno ćemo u skorijoj budućnosti imati i jedan veganski meni. Cijena menija u svakom je restoranu ekonomičnija nego kad se sva jela s menija naručuju zasebno. 

 8. Pošaljite pozivnicu gostima

Nakon što ste dogovorili sve detalje, pošaljite pozivnicu svim svojim gostima. Jasno navedite datum, vrijeme i mjesto kako bi svi mogli isplanirati svoj dolazak na vrijeme. 

9. Redovno ažurirajte restoran novim detaljima.

Rezervirali ste za 8, ali sada znate da dolazi 10 ljudi? Nemojte pretpostavljati da restoran može samo dodati dva sjedala za stol — jer ponekad su dva sjedala dva sjedala previše za kapacitet dvorane. Bilo da dodajete goste ili imate nekoliko njih koji su u posljednji tren otkazali, nazovite restoran i obavijestite ih da se vaš broj promijenio. Ta će informacija biti dragocjena i za postav stolova toga dana, i za organizaciju pripreme hrane u kuhinji. 

 10. Zabava za sve

Za savršenu zabavu toga dana možete isplanirati i zabavne igre, i to ne samo za djecu, nego i za odrasle. Jedna od popularnijih igara je obiteljski kviz o nekim događajima za koje svi dijelite lijepe uspomene, a možete osmisliti i za interesantne nagrade za pobjednika. 

11. Na dan proslave nemojte se svi pojaviti u različito vrijeme.

Okupiti grupu prijatelja, članova obitelji ili čak kolega s posla, znamo da nije uvijek lako. Ali, vjerovali ili ne, samo jedna osoba koja se ne pojavi točno u sat kad je planiran ručak može imati značajan utjecaj na protok restorana. Tijekom gužvovitih dana osoblju postaje teško predvidjeti vrijeme čekanja i velike narudžbe kada je stol tek djelomično popunjen. 

Ako morate lagati svom rođaku koji obično kasni kako biste svi stigli na vrijeme, onda to učinite – na kraju krajeva, to je ono što ljudi iz restorana rade. Ako je ručak planiran za 14 sati, na pozivnici napišite 13.30. Ako vam nekolicina ljudi i dođe prije vremena, uvijek mogu popiti piće u baru dok se svi ostali ne pojave.

12. Naručite piće u isto vrijeme

Ništa neće iznervirati — ili iscrpiti — vašeg konobara brže od toga da ga šaljete 17 puta po čašu vode – jednu po jednu. Pokušajte se odjednom dogovoriti tko što pije i kada. 

13. Pobrinite se za djecu

Iako MM Kantina po svom fine dining i wining konceptu naizgled nije children friendly,  posebnu pozornost obraćamo djeci tijekom velikih obiteljskih proslava.

Za djecu smo kreirali zasebni meni i tu pazimo da im pripremimo nešto organsko – povrće, slobodno uzgojenu perad, hranu sa što manje aditiva, što prirodniju i ekološkiju. S druge strane, u jednoj od dvorana imamo bazen zatvorenog tipa. Uz nadzor profesionalnih animatora djeca se kod nas mogu kupati u bazenu, gledati filmove i igrati dječje igre, dok se roditelji mogu u miru družiti uz vrhunsku hranu i vino.  

14. Mislite na parking

Ako očekujete veliki broj uzvanika, pretpostavka je da će se mnogi od njih pojaviti vlastitim automobilom. Na naš privatni parking, uz dobru organizaciju profesionalca, kojeg angažiramo u slučaju većih obiteljskih okupljanja, stane i do 40 automobila. 

15. Vlastita torta

Mnogi se odlučuju na donošenje vlastite torte, s čime se slaže većina restorana. Važno je da ima profesionalnu deklaraciju, a restoran uglavnom samo naplaćuje simboličan iznos za uslugu rezanja i posluživanja. 

16. Kako odabrati vino?

Na što paziti pri odabiru vina? Kod obiteljskih proslava izbjegavajte vrlo karakterna ili komplicirana vina. Idealna su bijela i crvena vina s manje alkohola, voćna, svježa, lagana. Takva vina trebaju služiti tome da se uzvanici lijepo druže i dobro osjećaju. U MM Kantini dobit ćete najbolju sugestiju upravo takvih vina od našeg vlasnika i vinskog znalca Marija Mendeka. 

17. Glazba

Nudi vam se mogućnost žive glazbe, glazbe iz zvučnika ili DJ-a. Ukus prilagodite svojim uzvanicima, a za što se god odlučili, pripazite na stil mjesta na kojem ste, kao i na okoliš. U MM Kantini, primjerice, kao urbanom mjestu, preferiraju urbanu, akustičnu glazbu. 

18. Nemojte okupirati sve vrijeme vašeg konobara

Ukoliko imate veliko slavlje, konobari su u velikoj mjeri posvećeni vama, ali njihov posao ne uključuje samo vas. Katkad brinu o još kojem stolu, komuniciraju s  kuhinjom, i vode računa da sve protekne prema planu. Nemojte od njih očekivati da budu k tome i babysitteri ili fotografi. U redu je tražiti ih da vas fotografiraju usput, ali inzistiranje na foto-sessionu koji predugo traje oduzima njegovo dragocjeno vrijeme. 

19. Nemojte tražiti zasebne račune

Ako je nekoliko organizatora svečanosti, organizirajte se unaprijed i dogovorite tko će platiti u restoranu, te kako ćete nakon toga podijeliti troškove.  Nakon cjelodnevne zabave i velike liste konzumiranih artikala, traženje zasebnih računa od konobara potencijalni je izvor velike zbrke i dugog čekanja. 

20. Napojnica je važna

A ako ste zadovoljni kako je vaše obiteljsko slavlje proteklo, ne zaboravite dati napojnicu osoblju za njihov dobar rad.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop

    PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER I spremi se za SLASNE INFORMACIJE I PREGRŠT INSPIRACIJE

    Imajte ekskluzivni pristup receptima, promocijama, videima i drugim slasnim novostima.

    Vaš boravak u sobi ili executive suite-u za 2 osobe će uključivati:

    • boravak na jednu noć 
    • uživajte u večeri od 3 slijeda za dvoje u vrijednosti od 35€ po odrasloj osobi u MM Kantini (da li i to mogu platiti odmah kada plaćaju smještaj?)
    • doručak za dvoje – naša košara biti će dostavljena ispred vrata vaše sobe u 8 sati. Imajte na umu da Vam nećemo kucati na vrata prilikom isporuke, kako ne bismo ometali Vaš san.

    Dostupno za boravak od ponedjeljka do petka.

    Riblji menu

    • Losos tartar / azijski stil
    • Brancin file u maslacu / šparoge i bademi / krema od krumpira
    • Glutten free Coconut Mango Cheesecake / krema od sira, mango krema & kokos crumble

    ILI

    Mesni menu

    • Tartar od zapečenog Black angus steak-a / domaći senf / slatko ljuti krastavac
    • Argentina Black angus steak / pečena cikla / romanesco / Hollandaise umak
    • Pannacotta Nutella & Linolada / crumble od pira i lješnjaka

    Odaberite svoje događanje