Sezonu 2022/2023. u MM Kantini obilježile su kulinarske i vinske radionice, koje su izazvale veliku pozornost ljubitelja dobre hrane i finog vina.
Budući da ste dosad imali prilike čitati samo najave tih događaja, no ne i detaljnu reportažu s održanih radionica, ovim člankom nastojimo vam približiti što se to tako magično zbiva na kulinarskim i radionicama u MM Kantini, budući da iz mjeseca u mjesec izazivaju veliku posjećenost raznolike zajednice foodija.
Željka Maras, osnivačica brenda Jedem doma, u MM Kantini od studenog svaki mjesec održava kulinarske radionice, a neke od tema zbog velikog su interesa ponavljane i dva puta, dan za danom. Riječ je o različitim temama s kojima se Željka susretala u svojoj bogatoj praksi rada s hranom kroz uslugu Jedem doma (nabavu namirnica & kuhanja u domovima privatnih klijenata), proizvodnju premium gotovih i polugotovih jela Jedem doma te web portala o hrani Jedem doma.
Za visoku razinu produkcije Željkinih radionica, koje se ovisno o vremenskim uvjetima i temi katkad održavaju na zatvorenoj terasi Gastro Circusu, a katkad u Atriju MM Kantine s otvorenom kuhinjom, zaslužna je Martina Grahovac, direktorica operacija u Selekciji MM.
Radionice su koncipirane na hibridni način: red teoretskog, red praktičnog dijela, koji je pak u nekim segmentima pokazni, a u nekim etapama se i svaki sudionik prihvati kuhače.
Prošlotjednu temu Jaja na sto načina kao sponzor podržao je najstariji i najpoznatiji brend hrvatskih jaja – Perfa jaja.
U prostoru Gastro Circusa okupilo se, kao i svaki put, desetak polaznika, koji su došli naučiti neki novi način pripreme jedne od najjednostavnijih, ali i najsvestranijih namirnica – jaja.
Perfa ih je sve iznenadila kolekcijom svojih snježno bijelih jaja. Na oko su atraktivnija od onih smeđih, osobito za fotografiranje i bojanje, međutim, na radionici smo naučili da nutritivno nema razlike između onih bijelih i smeđih. Pri nastanku boje ljuske jaja vrijedi jednostavna jednadžba: bijele koke nesu bijela jaja, a one smeđe smeđa.
Na ovoj smo radionici pripremali čak osam maštovitih recepata u kojima su glavne zvijezde jaja.
Kao i svaku kulinarsku radionicu dosad, i ovu smo započeli predstavljanjem sudionika. Nakon uvodnih riječi Željke Maras, osnivačice brenda Jedem doma, i Martine Grahovac, direktorice MM Kantine, nekoliko riječi o sebi rekli su i svi sudionici. Bilo je tu poduzetnika, studenata, poslovnih ljudi, liječnika, ali i dva – profesionalna kuhara.
Najprije smo pripremali shakshuku, bliskoistočni specijalitet koji u prijevodu znači „mješavina“, a najčešće ga jedu za doručak. Shakshuka je idealna za „čišćenje hladnjaka“, ali i za nahraniti veliki broj iznenadnih gostiju, priprema se od rajčice, paprike, luka i zapečenih jaja, a odlična je za umakanje finog kruha.
Fritaja od pršuta i šparoga proljetni je klasik koji u sezoni divljih šparoga nismo mogli propustiti ni mi.
Tamagoyaki ili japanska rolica od jaja izazvala je posebnu pozornost. Jaja se peku poput tankog omleta, koji se zatim rola i nadopunjuje novom količinom smjese, sve dok se ne dobije široka rola, koja se reže na kolutiće. Poseban okus jelu daje soja sos, pomalo neuobičajen sastojak doručka u našim krajevima.
Jaje-oblak možda je najatraktivnije jelo za fotografiranje, dok smo se oko jajeta-omotnice pošteno namučili kako bi nam ispalo onako kako smo to vidjeli na tik-toku.
Za kraj smo usavršili pripremu poširanog jajeta, ali i pripremu domaćeg hollandaise umaka od svježih žumanjaka. Ovaj dvojac, uz fini kruh i šunku, pretočio se u mnogima omiljeni doručak: jaja Benedict.
Na sličan način poput kulinarske koncipirana je i vinska radionica Marija Mendeka. Tema posljednje bio je Chablis, kultna francuska sorta bijelog vina.
Degustaciju pet vrsta chablisa pratili su i pripadajući fine dining zalogaji, a polaznici su mogli čuti interesantne priče o ljudima i zemlji iz koje su degustirane vrhunske vinske etikete i potekle.
Kulinarske i vinske radionice u MM Kantini imaju i snažnu networking komponentu, pa su se tako i prošli tjedan rodila mnoga zanimljiva poznanstva i potencijalne poslovne suradnje.