Kako izgledaju naše kulinarske i vinske radionice?

Sezonu 2022/2023. u MM Kantini obilježile su kulinarske i vinske radionice, koje su izazvale veliku pozornost ljubitelja dobre hrane i finog vina. 

Budući da ste dosad imali prilike čitati samo najave tih događaja, no ne i detaljnu reportažu s održanih radionica, ovim člankom nastojimo vam približiti što se to tako magično zbiva na kulinarskim i radionicama u MM Kantini, budući da iz mjeseca u mjesec izazivaju veliku posjećenost raznolike zajednice foodija. 

Željka Maras, osnivačica brenda Jedem doma, u MM Kantini od studenog svaki mjesec održava kulinarske radionice, a neke od tema zbog velikog  su interesa ponavljane i dva puta, dan za danom. Riječ je o različitim temama s kojima se  Željka susretala u svojoj bogatoj praksi rada s hranom kroz uslugu Jedem doma (nabavu namirnica & kuhanja u domovima privatnih klijenata), proizvodnju premium gotovih i polugotovih jela Jedem doma te web portala o hrani Jedem doma. 

Za visoku razinu produkcije Željkinih radionica, koje se ovisno o vremenskim uvjetima i temi katkad održavaju na zatvorenoj terasi Gastro Circusu, a katkad u Atriju MM Kantine s otvorenom kuhinjom, zaslužna je Martina Grahovac, direktorica operacija u Selekciji MM. 

 

Radionice su koncipirane na hibridni način: red teoretskog, red praktičnog dijela, koji je pak u nekim segmentima pokazni, a u nekim etapama se i svaki sudionik prihvati kuhače.

Prošlotjednu temu Jaja na sto načina kao sponzor podržao je najstariji i najpoznatiji brend hrvatskih jaja – Perfa jaja.

U prostoru Gastro Circusa okupilo se, kao i svaki put, desetak polaznika, koji su došli naučiti neki novi način pripreme jedne od najjednostavnijih, ali i najsvestranijih namirnica – jaja. 

Perfa ih je sve iznenadila kolekcijom svojih snježno bijelih jaja. Na oko su atraktivnija od onih smeđih, osobito za fotografiranje i bojanje, međutim, na radionici smo naučili da nutritivno nema razlike između onih bijelih i smeđih. Pri nastanku boje ljuske jaja vrijedi jednostavna jednadžba: bijele koke nesu bijela jaja, a one smeđe smeđa. 

Na ovoj smo radionici pripremali čak osam maštovitih recepata u kojima su glavne zvijezde jaja. 

Kao i svaku kulinarsku radionicu dosad, i ovu smo započeli predstavljanjem sudionika. Nakon uvodnih riječi Željke Maras, osnivačice brenda Jedem doma, i Martine Grahovac, direktorice MM Kantine, nekoliko riječi o sebi rekli su i svi sudionici. Bilo je tu poduzetnika, studenata, poslovnih ljudi, liječnika, ali i dva – profesionalna kuhara. 

Najprije smo pripremali shakshuku, bliskoistočni specijalitet koji u prijevodu znači „mješavina“, a najčešće ga jedu za doručak. Shakshuka je idealna za „čišćenje hladnjaka“, ali i za nahraniti veliki broj iznenadnih gostiju, priprema se od rajčice, paprike, luka i zapečenih jaja, a odlična je za umakanje finog kruha. 

Fritaja od pršuta i šparoga proljetni je klasik koji u sezoni divljih šparoga nismo mogli propustiti ni mi. 

Tamagoyaki ili japanska rolica od jaja izazvala je posebnu pozornost. Jaja se peku poput tankog omleta, koji se zatim rola i nadopunjuje novom količinom smjese, sve dok se ne dobije široka rola, koja se reže na kolutiće. Poseban okus jelu daje soja sos, pomalo neuobičajen sastojak doručka u našim krajevima. 

Jaje-oblak možda je najatraktivnije jelo za fotografiranje, dok smo se oko jajeta-omotnice pošteno namučili kako bi nam ispalo onako kako smo to vidjeli na tik-toku. 

Za kraj smo usavršili pripremu poširanog jajeta, ali i pripremu domaćeg hollandaise umaka od svježih žumanjaka. Ovaj dvojac, uz fini kruh i šunku, pretočio se u mnogima omiljeni doručak: jaja Benedict. 

Na sličan način poput kulinarske koncipirana je i vinska radionica Marija Mendeka. Tema posljednje bio je Chablis, kultna francuska sorta bijelog vina. 

Degustaciju pet vrsta chablisa pratili su i pripadajući fine dining zalogaji, a polaznici su mogli čuti interesantne priče o ljudima i zemlji iz koje su degustirane vrhunske vinske etikete i potekle. 

Kulinarske i vinske radionice u MM Kantini imaju i snažnu networking komponentu, pa su se tako i prošli tjedan rodila mnoga zanimljiva poznanstva i potencijalne poslovne suradnje. 

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop

    PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER I spremi se za SLASNE INFORMACIJE I PREGRŠT INSPIRACIJE

    Imajte ekskluzivni pristup receptima, promocijama, videima i drugim slasnim novostima.

    Vaš boravak u sobi ili executive suite-u za 2 osobe će uključivati:

    • boravak na jednu noć 
    • uživajte u večeri od 3 slijeda za dvoje u vrijednosti od 35€ po odrasloj osobi u MM Kantini (da li i to mogu platiti odmah kada plaćaju smještaj?)
    • doručak za dvoje – naša košara biti će dostavljena ispred vrata vaše sobe u 8 sati. Imajte na umu da Vam nećemo kucati na vrata prilikom isporuke, kako ne bismo ometali Vaš san.

    Dostupno za boravak od ponedjeljka do petka.

    Riblji menu

    • Losos tartar / azijski stil
    • Brancin file u maslacu / šparoge i bademi / krema od krumpira
    • Glutten free Coconut Mango Cheesecake / krema od sira, mango krema & kokos crumble

    ILI

    Mesni menu

    • Tartar od zapečenog Black angus steak-a / domaći senf / slatko ljuti krastavac
    • Argentina Black angus steak / pečena cikla / romanesco / Hollandaise umak
    • Pannacotta Nutella & Linolada / crumble od pira i lješnjaka

    Odaberite svoje događanje