Putopis: Francuska, carstvo vrhunske hrane i vina

Kako bismo svojim kupcima i gostima donijeli najbolju hranu i vina  iz cijelog svijeta, naš posao nužno uključuje i putovanja te osobne susrete s dobavljačima delicija koje imate prilike kušati u MM Kantini. 

Tako smo gotovo cijeli siječanj proveli na našoj tradicionalnoj europskoj „turneji“, na kojoj posebno mjesto zauzima gastronomski raskošna Francuska. 

Putopis s tog putovanja naše direktorice operacija Martine Grahovac objavio je magazin Gloria.

Prvo odredište bila nam je regija Champagne, smještena na trasi nekadašnjih trgovačkih puteva, s vinskom tradicijom koja seže još u 1. stoljeće. Kako su drugi dijelovi Francuske bili prehladni za uzgoj loze, Champagne je postala opskrbna regija za cijelu sjevernu Europu. Kraljem 17. i početkom 1. stoljeća tamošnji vinari okrenuli su se proizvodnji pjenušavih vina, pa odatle i naziv – šampanjac. 

LYON

Nakon završenog posjeta proizvođačima s kojima surađujemo u regiji šampanjaca, uputili smo se prema Lyonu , gdje se svake dvije godine održava Sirha – jedan od najprestižnijih sajmova za profesionalce u gastronomiji i ugostiteljstvu. Ondje se okupljaju najbolji proizvođači hrane te opreme za profesionalne kuhinje i kuhare,a  na sajmu se održava i vrlo popularno kulinarsko natjecanje Bocuse d’Or. Ove su godine zvijezde bili proizvođači kruha i peciva. Među njima su brendovi Bridor i Chateau Blanc, gdje se izrađuje kruh za kultni francuski lanac pekarnica Paul.

Šetnja Lyonom svojevrsno je putovanje kroz vrijeme, jer se njegove dobro sačuvane uske renesansne ulice podsjetnika na vrijeme kad je taj grad bio domaćin sajmova u koji su dolazili trgovci iz cijele Europe. Zato su ondje živjele bogate obitelji talijanskih, njemačkih i flamanskih trgovaca i bankara. Lyon je bio poznat i po proizvodnji svile, pa je tako postao i jedan od najvećih tekstilnih centara Europe. 

EPERNAY

Meni najdraža destinacija u regiji je glavna ulica u općini Epernay, gdje su na svakom koraku fantastične vinoteke i restorani. Svaki od njih ima nevjerojatno bogatu vinsku kartu u kojoj se čak i profesionalci teško snalaze, a mi smo često upravo tamo otkrivali mnoge nove proizvođače s kojima smo uspostavili suradnju. Preporučujem da uđete u La Theatre koji nudi burgere (čak i veganske) te sireve i nareske tipične za Champagne. 

 

BEAUNE

Nakon Lyona zaputili smo se u moju najdražu vinsku regiju – Burgundiju, a prva stanica je Beaune, grad s najboljim proizvođačima chardonnaya i pinot noira. Krajolik Burgundije, prave riznice povijesnih spomenika i slikovitih gradića, pun je guste šume i brežuljaka s vinovom lozom te obiluje romaničkim kapelicama, selima i srednjovjekovnim crkvama. U Burgundiji nema mnogo stranog kapitala u vinarijama, vrijednosti su tradicionalne, a novac se ne pokazuje prema van (za razliku od, primjerice, Bordeauxa). Takvi su i proizvođači vina. Ako ste u poslu s vinima, zima je najbolje za posjet Burgundiji jer tada ima najmanje posla u podrumu – vino prolazi procese fermentacije, a u vinogradima kreće proces orezivanja. 

Beaune je pun vinoteka i finih restorana, od kojih preporučujem Ma Cuisine. Ondje se jede beef bourguignon (govedina na burgundski način) i delicije od lokalno uzgojene peradi. Za predjelo su gotovo uvijek puževi, sok za deset – pogađate – creme brulee ili fantastični lokalni sirevi. Sir epoisses moj je favorit. 

 

Preporučujem i La Mauson  du Colombier, mali bistro sa šarmantnom terasom sa svjetiljkama i biljkama, separeima i visokim stolovima, a ondje se može i prenoćiti. Nalaze se nasuprot katedrale. Fokus im je na vinu i tapasima od tipičnih proizvoda regije (sirevi, kobasice, sendviči, foie gras), a imaju i sjajnu selekciju vina malih proizvođača. 

KULTNI RESTORAN

Naš prijatelj Francuz Gilles Camilleri, osnivač restorana Gil’s U Dubrovniku i jedan od najzaslužnijih za osnivanje tvrtke Selekcija MM za distribuciju vrhunskih namirnica i vina, odveo nas je u kultni restoran Le Cafe du Peintre. Ondje se jede tradicionalno – puževi, teleće glave i foie gras, uz neizostavnu selekciju polutvrdih i sireva s plemenitom plijesni umjesto deserta. Ovaj restoran ima i bogat izbor spektakularnih francuskih vina po vrlo pristupačnim cijenama. 

CHABLIS

Kad ste već u regiji, pokušajte doći i do Chablisa – grada poznatog po chardonnayu gdje smo posjetili mnogo malih proizvođača poznatih upravo po toj sorti. Tu smo jeli i u restoranu Au Fil du Zinc, smještenom u srcu Chablisa, u staroj vodenici koja datira iz 12. stoljeća. U opuštenom, toplom okruženju, s pogledom na rijeku, jeli smo fantastičnu hranu. 

MUZEJ BROJ JEDAN

Ako ste u Epernayu, posjetite Muzej šampanjca i regionalne arheologije sa zbirkom koja prikazuje bogatu kulturnu baštinu regije Champagne.

NAJBOLJI SUVENIRI

U Beauneuu je mnogo dućana sa sirevima, pregačama i daskama za rezanje,a  pokraj gradske crkve održava se sajam domaćih proizvoda s povrćem, voćem, kobasicama, sirom i medom.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop

  PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER I spremi se za SLASNE INFORMACIJE I PREGRŠT INSPIRACIJE

  Imajte ekskluzivni pristup receptima, promocijama, videima i drugim slasnim novostima.

  Vaš boravak u sobi ili executive suite-u za 2 osobe će uključivati:

  • boravak na jednu noć 
  • uživajte u večeri od 3 slijeda za dvoje u vrijednosti od 35€ po odrasloj osobi u MM Kantini (da li i to mogu platiti odmah kada plaćaju smještaj?)
  • doručak za dvoje – naša košara biti će dostavljena ispred vrata vaše sobe u 8 sati. Imajte na umu da Vam nećemo kucati na vrata prilikom isporuke, kako ne bismo ometali Vaš san.

  Dostupno za boravak od ponedjeljka do petka.

  Riblji menu

  • Losos tartar / azijski stil
  • Brancin file u maslacu / šparoge i bademi / krema od krumpira
  • Glutten free Coconut Mango Cheesecake / krema od sira, mango krema & kokos crumble

  ILI

  Mesni menu

  • Tartar od zapečenog Black angus steak-a / domaći senf / slatko ljuti krastavac
  • Argentina Black angus steak / pečena cikla / romanesco / Hollandaise umak
  • Pannacotta Nutella & Linolada / crumble od pira i lješnjaka

  Odaberite svoje događanje