Von Winning: institucija njemačkog vinarstva

 

Jedna od njemačkih najstarijih i najprestižnijih vinarija, Weingut von Winning osnovana je 1849. godine, a ponovno je oživjela kao obiteljsko poduzeće 2007. godine zahvaljujući njemačkom poduzetniku Achimu Niederbergeru, koji je za vinara doveo ekstremno talentiranog Stephana Attmana. 

Prakticirajući organsko vinogradarstvo, Von Winning proizvodi internacionalno najuglednija suha vina u Njemačkoj. 

U gradiću Deidesheimu u njemačkoj regiji Pfalz postoji ulica već čije ime govori da je riječ o instituciji njemačkog vinarstva. U Weinstrasse ili Vinskoj ulici smjestile su se tri vrhunske vinarije, na stotinjak metara udaljene jedna od druge, a riječ je o Dr. Von Basserman-Jordanu, Reichsrat fon Buhlu i Von Winningu

Sve tri njeguju ultimativnu kvalitetu, ali i različit vinski potpis, a nastale su dijeljem legendarne obiteljske vinarije Jordan, koju je početkom 19. stoljeća proslavio Andreas Jordan (1775.-1848.).. On među prvima na svijetu dan berbe nije određivao prema šećerima i kiselinama u grožđu, nego i prema tome koliko je na njemu prisutno plijesni. Nakon njegove smrti, imanje je podijelilo njegovo troje djece, koja su stvorila tri spomenute vinarije.

Više od stoljeća bile su rascjepkane, da bi ih 2013. godine ponovno pod krov iste tvrtke stavio njemački poduzetnik Achim Niederburg.

Vinariju Von Winning ekskluzivno zastupamo u Hrvatskoj i zemljama regije. Ona je nastala time što ju je od legendarnog Jordana preuzeo njegov drugi zet dr. Andreas Deinhard, a njegov zet Leopold Von Winning postao je vlasnik vinarije početkom 20. stoljeća.

Po dr. Deinhardu i von Winningu se i zovu dvije linije vina. Dr. Deinhard svježa su i voćna vina iz inoksa, a Von Winning često nazivaju rizlingom burgundijskog tipa zato što fermentira, pa poslije i zrije na finom talogu u novim velikim drvenim bačvama. Imaju 64 hektara vinograda na ponajboljim položajima kakvi su Kirchenstück, Jesuitengarten i Pechstein u Forstu, Kalkofen, Langenmorgen i Kieselberg u Deidesheimu te Spiess u Ruppertsbergu. Uzgoj grožđa i vinifikacija su izrazito prijateljski prema prirodi, sa što manje intervencija, pa su prestali koristiti i bakar.

Najcjenjeniji im je Riesling Kirchenstück GG. Berba 2017. iznimno je mineralna i vrlo slasna, iako nema neprovrela šećera. 

Zahtjev za iznimnom kvalitetom glavni je princip poslovanja von Winninga. U suradnji s prirodom i punim poštovanjem prema njoj oni prate svoja vina od branja grožđa do punjenja u boce, oživljavajući pritom davno zaboravljenu vinarsku tradiciju.

Živahna, fina i puna karaktera, hrabra i intenzivna – vina von Winning divno stare kroz dugi niz godina, no nude puno već i u svojoj mladosti. 

Intenzivan i održiv rad u vinogradu omogućuje im berbu vrlo aromatičnog i zdravog grožđa. Ovo dragocjeno voće u svojim povijesnim podrumima pretvaraju u vino s mnogo strpljenja i bez ikakvog tretiranja. 

U von Winningu fermentiraju svoj mošt relativno mutno i bez umjetnog filtriranja u hrastovim bačvama različite veličine, upotrebljavajući njihove autohtone kvasce. Na ovaj način čuvaju dragocjene fenolne spojeve koji oblikuju aromu koja vinima daruju duboku i kompleksnu strukturu. Posljedično, vina se pomiču samo jednom na njihovom putu prema boci. Na ovaj način vina iz von Winningovih vinograda postaju vrhunski proizvodi koje odražavaju jedinstveni stil ove kuće. 


Filozofija Von Winninga povijesno se oslanjala na kooperaciju s prirodom, bez upotrebe herbicida ili sintetičkih fertilizatora u vinogradu, te bez filtracije. Za razliku od uobičajenijeg (i jeftinijeg!) načina upotrebe nehrđajućeg čelika u fermentaciji, Von Winningovi rizlinzi fermentiraju u hrastovim bačvama različite veličine, što pridonosi njihovoj strukturi i kompleksnosti. 

Weingut von Winning drži oko 64 hektara vinograda, od kojih je 85 % zasađeno rieslingom. Klasificirani Grosses Gewächs položaji uključuju: Kirchenstück, Jesuitengarten i Pechstein u Forstu; Kalkofen, Langenmorgen i Kieselberg in Deidesheimu; te Spiess u Ruppertsbergu. 

Najpoznatiji od ovih, Kirchenstück, okružen je pješčenjakom koji upija vrućinu tijekom dana, a otpušta toplinu tijekom noći. Mjesto se nalazi na blagom nagibu sastavljenom od pjeskovite ilovače i gline preko pješčenjaka, vapnenca i bazalta. 

Vinogradi ovog imanja pokrivaju i malu količinu ostalih sorti loze poput  traminca, portugisca, sauvignon blanca, schreubea, dornfeldera, bijelog pinota, crnog pinota i chardonnaya. 

Glavni vinar Attman opisuje svoj vinarski stil kao „ne učiniti pogrešnu stvar u pogrešno vrijeme“. Vinogradi se prostiru na 40 hektara, a godišnja proizvodnja je oko 23.000 kartona. 

Von Winningove fenomenalne rieslinge možete nabaviti  u našem webshopu

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop

  PRIJAVI SE NA NAŠ NEWSLETTER I spremi se za SLASNE INFORMACIJE I PREGRŠT INSPIRACIJE

  Imajte ekskluzivni pristup receptima, promocijama, videima i drugim slasnim novostima.

  Vaš boravak u sobi ili executive suite-u za 2 osobe će uključivati:

  • boravak na jednu noć 
  • uživajte u večeri od 3 slijeda za dvoje u vrijednosti od 35€ po odrasloj osobi u MM Kantini (da li i to mogu platiti odmah kada plaćaju smještaj?)
  • doručak za dvoje – naša košara biti će dostavljena ispred vrata vaše sobe u 8 sati. Imajte na umu da Vam nećemo kucati na vrata prilikom isporuke, kako ne bismo ometali Vaš san.

  Dostupno za boravak od ponedjeljka do petka.

  Riblji menu

  • Losos tartar / azijski stil
  • Brancin file u maslacu / šparoge i bademi / krema od krumpira
  • Glutten free Coconut Mango Cheesecake / krema od sira, mango krema & kokos crumble

  ILI

  Mesni menu

  • Tartar od zapečenog Black angus steak-a / domaći senf / slatko ljuti krastavac
  • Argentina Black angus steak / pečena cikla / romanesco / Hollandaise umak
  • Pannacotta Nutella & Linolada / crumble od pira i lješnjaka

  Odaberite svoje događanje